Varkenshouderij

Werken in de Varkenshouderij

De varkenshouderij: dat is leuk!

Ben jij echt een dierenvriend? En houd jij ervan om met varkens te werken? Kijk eens naar de mogelijkheden in deze mooie branche! Vertel ons je eigen wensen voor 100% werkgeluk.

Wat is het?

In de varkenshouderij zijn er verschillende schakels in de keten en dus talloze mogelijkheden als werkzoekende. Bij een vermeerderingsbedrijf zijn er zeugen met biggen tot gemiddeld tien weken. Deze biggen worden verkocht aan een vleesvarkensbedrijf. Ook zijn er de zogeheten gesloten bedrijven waar deze twee takken van de varkenshouderij samen komen. Vermeerderen en produceren van een hoogwaardig eindproduct: voor een perfecte afstemming op elkaar binnen één bedrijf.

Er is een enorme vraag naar personeel in de varkenssector. En de werkmogelijkheden zijn zeer gevarieerd en bieden een uitdaging voor ieder op zijn eigen niveau.

Wat voor werk kun je doen?

Alle taken rondom gezondheid, verzorging, huisvesting, voeding en fokkerij behoren tot het vak. In de kraamstal waar secuur gezorgd wordt voor alle pas geboren biggetjes is het belangrijk om veel aandacht te hebben voor hygiëne. Bij het verzorgen van de varkens tijdens het opgroeien tot vleesvarkens hoort het dagelijks controleren en voeren. Verder kun je denken aan varkensladen, enten en het schoonspuiten van de afdelingen.

Wat voor opleiding heb je nodig?

Bij de mbo opleiding van Yuverta leer je de basis van de varkenshouderij. Je kunt doorstromen naar niveau 4. Ook om door te leren naar het HBO zijn vele mogelijkheden voor. Denk hierbij aan de opleiding veehouderij aan de HAS in Den Bosch

Wil jij liever meteen geld verdienen, maar wel de nodige skills en kennis verkrijgen in de varkenshouderij? Kies dan voor een BBL-opleiding in de varkenshouderij. Je gaat dan vier dagen per week werken en één dag naar school. Wil je liever vijf dagen per week naar school en meer leren over de varkenshouderij sector, dan kies je voor de BOL. Na het afronden van de opleiding heb je bij beide varianten een mbo-diploma op zak en ben je klaar voor de toekomst. 

Meer weten over de sector?

Sta je binnenkort voor je beroepskeuze? En werk jij graag in de varkensstal? Overweeg dan zeker eens of de varkenshouderij iets voor jou is. Benader ons eens voor een bedrijfsbezoek.

Agro-Connect daar kom je verder mee!

Vrouwen aan het werk in de agrarische sector? Ja zeker! Kaylee vertelt graag haar verhaal.

Waar zal ik eens beginnen? Ik zal me allereerst even voorstellen. Ik ben Kaylee 28 jaar oud. Laat ik jullie even mee nemen in hoe het begon en hoe ik hier terecht ben gekomen. Ik heb de afgelopen acht jaar gewerkt als verkoopmedewerkster in een bakkersbedrijf. Toen dit ten einde liep, wilde ik een nieuw avontuur aan gaan. Iets uitdagends, want voor mij is niks te gek! Dus ben ik volop gaan solliciteren. En kwam ik ook uit op de vacature ‘gezocht stallen schoonspuiten in een varkensstal’. Ik dacht bij me eigen: “oww leuk, dan kan ik alles schoon maken, maar nog leuker… dan ben ik bij de varkens.” (I love varkens).

Ik heb gelijk gesolliciteerd en de volgende dag werd ik gebeld door Agro-Connect. We hadden een heel leuk gesprek en hij vertelde mij dat hij iets anders had voor mij. Ik was super nieuwsgierig geworden naar wat hij voor mij in petto had! Of ik misschien niet interesse had in de kraamstal met allemaal biggen! ”JÁÁÁ TUURLIJK”, dacht ik gelijk. Tegelijkertijd dacht ik ook: “ik heb hier helemaal geen ervaring in en moet ik hier niet voor geleerd hebben?!”

Maar zoals ik hier boven al aan gaf, niks is voor mij te gek en ik ben dus dit avontuur aan gegaan. Eerst heb ik twee proefdagen meegedraaid. Ik was helemaal om. Dit is wat ik wil en dit wil ik heel graag gaan leren!!

We zijn nu ondertussen een aantal maanden verder en ik wil hier de rest van me leven blijven werken, want is dit een mooi en dankbaar beroep. Wat word ik elke ochtend gelukkig als ik binnenkom en weer met de varkens bezig kan zijn. Dat ze je al herkennen en gelijk naar je toe komen. Of dat ik biggen te wereld zie komen. En er zijn nog zoveel andere mooie dingen om te doen, maar dan ben ik morgen nog aan het vertellen!

Het is hard werken, maar je krijgt er echt iets moois voor terug. In de afgelopen maanden heb ik super veel geleerd en nog elke dag leer ik nieuwe dingen. Ik ben Agro-Connect en mijn werkgever ook mega dankbaar voor deze kans, want wat is dit een droombaan. Ik hoop dat ik voor altijd op dit plekje mag blijven werken en hier oud kan worden!

Ben jij net als Kaylee op zoek naar een nieuw avontuur? Laat het ons weten, dan gaan we samen met je op zoek naar jouw droombaan!

Recente vacatures in de Varkenshouderij

Agro Connect

Bedrijfsleider Vleesvarkens

Wil jij aan de slag in een splinternieuwe stal?
Dan ben je hier aan het juiste adres!
Voor een vleesvarkens bedrijf in regio Lochem (Gelderland) zijn wij op zoek naar een Bedrijfsleider Vleesvarkens

Bekijk deze vacature »
Noord-Brabant

Allround Medewerker Varkenshouderij (20 – 24 uur)

Heb jij passie voor de dierhouderij?
En wil jij graag werken met varkens?
Geen ervaring? Geen probleem!
Mocht je wel ervaring hebben, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!
Werktijden- en dagen zijn bespreekbaar: er is bij deze opdrachtgever heel veel mogelijk!
Voor een familiebedrijf in regio Asten zijn wij op zoek naar een:
Allround medewerker varkenshouderij (20-24 uur)

Bekijk deze vacature »
De Peel

Medewerk(st)er Kraamstal (parttime/fulltime)

Ben jij een echte dierenvriend?
En houd je ervan om met varkens te werken?
Geen ervaring? Geen probleem!
Mocht je wel ervaring hebben, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!
Voor een familiebedrijf in regio Uden zijn wij op zoek naar een:
Medewerk(st)er Kraamstal (parttime / fulltime)

Bekijk deze vacature »
Bedrijfsleider

Bedrijfsleider Varkenshouderij

Geniet jij ook zo als het goed gaat met de varkens?
En wil jij werken bij een modern varkensbedrijf?
Dan hebben wij mooi werk voor jou!

Voor een familiebedrijf in regio Uden zijn wij op zoek naar een:
Bedrijfsleider Varkenshouderij

Bekijk deze vacature »