Boom- en plantenkwekerij

Werken in de Boom- en plantenkwekerij

Boom- en plantenkwekerij: een innovatieve sector met toekomst

Werken dichtbij de natuur, word jij daar ook zo blij van? Overweeg dan eens om te gaan werken in de boom- of plantenteelt. Deze sector heeft je veel te bieden.

Wat is het?
De boom- en plantenteelt sector houdt zich bezig met het telen van houtige gewassen en planten voor tuinen en groenvoorzieningen. De boomkwekers vermeerderen en telen bomen, heesters, vaste planten, vruchtbomen of coniferen.

Hoewel boomtelers door heel Nederland te vinden zijn, is op een aantal plekken de teelt van bomen en planten wat meer gecentreerd, namelijk in:
• Zundert
• Boskoop
• Opheusden (Betuwe)
• Oost-Groningen.

Onze vacatures zijn vooral te vinden in Brabant, Limburg en Gelderland. (link naar vacatures boomkwekerij)

Wil je meer weten over verschillende soorten teelten. Kijk dan hier. https://nl.wikipedia.org/wiki/Boomteelt

Wat voor werk kun je doen?
Het werk op een boom- of plantenkwekerij is divers. Zo zijn er handen nodig voor bijvoorbeeld stekken, enten of snoeien van de gewassen. En werken er vaak één of meerdere personen die zorg dragen voor het machinepark/mechanisatie. Verder is logistiek een belangrijke factor op planten- en boomkwekerijen. De juiste producten klaarzetten om opgehaald te worden door diverse koper. Boomtelers verkopen namelijk niet al hun gewassen op de veiling. Ze verkopen aan handelskwekerijen of direct aan de groothandel, tuincentra en hoveniers. Voor dit hele proces zijn ook weer inkopers, verkopers en administratieve krachten nodig. Je leest het er zijn volop mogelijkheden binnen deze sector.

Wat voor opleiding heb je nodig?
De vraag welke opleiding je nodig hebt, is natuurlijk helemaal afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen binnen de planten- en bomenteelt. Bij de mbo opleiding van Yuverta leer je verschillende aspecten van het vak. Je leert om van verschillende planten de teelt voor te bereiden en te verzorgen. Je maakt producten verzendklaar en beheert bedrijfsmiddelen. Ook kom je meer te weten over gewasbescherming, logistiek, in- en verkoop tot het inplannen van arbeid. Je leert om machines te gebruiken en om samen te werken met collega’s.

Je kunt deze mbo opleiding op twee manieren doen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De BOL is meer theoretisch en de BBL juist meer praktisch.

Wil jij liever meteen geld verdienen, maar wel de nodige skills en kennis verkrijgen in de kwekerij? Kies dan voor een BBL-opleiding in de boomkwekerij. Je gaat dan vier dagen per week werken en één dag naar school. Wil je liever meer leren over de boomkwekerij sector, dan kies je voor de BOL. Je gaat vijf dagen per week naar school. Na het afronden van de opleiding heb je bij beide varianten een mbo-diploma op zak en ben je klaar voor de toekomst.

Meer weten over de sector?
Sta je binnenkort voor je beroepskeuze? Overweeg dan zeker eens of de plantenteelt of boomkwekerij sector iets voor jou is. In Midden-Brabant zijn genoeg kwekers waar je eens een kijkje kunt nemen tijdens een open dag. Of benader ons, zodat wij een meeloopdag voor je kunnen regelen!

Agro-Connect daar kom je verder mee!
Agro-Connect biedt de mogelijkheid om een werkplek voor je te regelen waarbij je ieder half jaar op een ander bedrijf komt te werken. Zo doe je ervaring op bij verschillende kwekers! Daarnaast krijg je vanuit Agro-Connect extra begeleiding om je studie te laten slagen. Meer weten?

Lees hier het verhaal van Luuk
Toen ik een keuze moest maken voor een vervolgopleiding heb ik besloten om de BBL opleiding Boomteelt te gaan doen. In drie jaar tijd heb ik op diverse bedrijven een half jaar gewerkt om de verschillen te ervaren. Dat heeft mij toen overgehaald om volledig voor dit vak te kiezen. Ik heb gemerkt dat mijn hart echt bij de planten ligt en ik daar zeker een toekomst in zie.
Tijdens de opleiding had ik besloten om het laatste jaar volledig bij Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren te gaan werken. Zij kweken zowel in de volle grond als in de pot. Dit was voor mij het mooiste bedrijf wat ik gezien had in die 3 jaar tijd. Ik had natuurlijk nog veel te leren. Daar was gelukkig ook de mogelijkheid voor. Na een tijdje rond gelopen te hebben, begon ik het werk steeds meer te begrijpen en ook in te zien hoe het bedrijf in elkaar zit.
Als heel snel kwam ik erachter dat ik het liefste in de volle grond werk. Een echt buitenmens zullen we maar zeggen. Weer of geen weer, ik sta er altijd! Nu een paar jaar later zie ik pas wat voor een mooi beroep ik heb als plantenkweker.

Ik raad jullie allemaal zeker aan om een keer te komen kijken naar wat voor een mooi beroep wij hebben, want misschien is het wel iets voor jou.

Recente vacatures in de Boom- en plantenkwekerij

Bedrijfsleider

Bedrijfsleider (Plantenteelt)

Ben jij een geboren besluitvaardige leider?
En heb je kennis van de agrarische sector?
Voor een familiebedrijf welke fruit en planten teelt zijn we op zoek naar een
Bedrijfsleider (Plantenteelt)

Bekijk deze vacature »
De Kempen

Medewerker Kwekerij

Voor een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van bomen, struiken en sierstruiken zijn wij op zoek naar een
Medewerker Kwekerij (fulltime/parttime)

Bekijk deze vacature »
De Peel

Tractorchauffeur Kwekerij

Heb jij een tractorrijbewijs en wil jij:
– Werken met een tractor (of verreiker)?
– Werken in de buitenlucht?
– Een afwisselende functie?
Voor een kwekerij in regio Boekel zijn wij op zoek naar een:
Tractorchauffeur Kwekerij

Bekijk deze vacature »