Veehouderij

Werken in de Veehouderij

Melkveehouderij: een veelzijdige sector met uitdaging

Geeft jou het werken in de buitenlucht met runderen ook zo’n voldoening? Kijk dan eens of een baan in de veehouderij iets voor jou is!

Wat is het?

In de melkveehouderij kom je te werken op een boerderij. Een boerderij is zeven dagen per week geopend en de runderen elke dag verzorgd moeten worden. In de veehouderij heb je vaak direct contact met de ondernemer. Je bent de rechterhand van de ondernemer of je werkt in een klein, hecht team met enkele collega’s. Veehouderijen zijn vaak in iedere gemeente in Zuid-Nederland te vinden. Melkkoeien, maar ook vleeskoeien, kalveren en stieren behoren tot deze branche.

Wat voor werk kun je doen?

Het zorgen voor de melkbeurten, voeren en verzorging van de dieren zijn de activiteiten die elke dag op de agenda staan. De middag staat vaak in het teken van het bewerken van het land of het bijwerken van de werkzaamheden op de boerderij. ‘s Zomers gaan de koeien naar buiten waardoor daar alle voorzieningen voor getroffen moeten worden. In de veehouderij is veel vrijheid voor de invulling van de dag. Geen één dag is hetzelfde op de boerderij!

Wat voor opleiding heb je nodig?

Bij de mbo opleiding van Yuverta leer je de basis van de melkveehouderij. Je kunt doorstromen naar niveau 4. Ook als je door wilt leren zijn er op het HBO vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de opleiding veehouderij bij de HAS in Den Bosch

Wil jij liever meteen geld verdienen, maar wel de nodige skills en kennis verkrijgen in de melkveehouderij? Kies dan voor een BBL-opleiding in de melkveehouderij. Je gaat dan vier dagen per week werken en één dag naar school. Wil je liever vijf dagen per week naar school en meer leren over de melkveehouderij sector, dan kies je voor de BOL. Na het afronden van de opleiding heb je bij beide varianten een mbo-diploma op zak en ben je klaar voor de toekomst.

Meer weten over de melkveehouderij?

Sta je binnenkort voor je beroepskeuze? En werk jij graag buiten en/of dichtbij de natuur? Overweeg dan zeker eens of de veehouderij iets voor jou is. In Brabant zijn genoeg boerderijen waar je eens een kijkje kunt nemen tijdens een open dag.

Nog nooit op een boerderij geweest of twijfel je of het wat voor je is? Dan is een meeloopdag misschien wel iets voor jou! Agro-Connect heeft een groot netwerk met alle veehouders in beeld. Wil je eens weten welke boerderij het beste past bij jouw karakter en eigenschappen? Informeer eens naar de mogelijkheden voor een perfecte match.

Voor een werkgever is het belangrijk dat je gemotiveerd bent. In veel gevallen is het geen probleem als er werkzaamheden nog aangeleerd worden. Want… Waar een wil is, is een weg!


Agro-Connect daar kom je verder mee!

Mijn naam is Kevin. Nadat ik ben afgestudeerd heb ik contact gezocht met Agro-Connect. Ik had tijdens mijn opleiding op een melkveebedrijf stage gelopen. En ik wist dat ik daar verder in wil. Na een aantal telefoontjes ben ik op gesprek geweest bij een melkveehouder die mijn hulp goed kon gebruiken. Ik heb het goed naar me zin. Ik kan zoveel werken als ik wil en ben flexibel in mijn werktijden. Ik melk een aantal avonden, maar ook ochtenden waardoor ik om 17:00 uur al klaar ben!

Recente vacatures in de Veehouderij